reede, 25. veebruar 2011

Alaealine ja töötamine

Alaealine ja töötamine

Üks võimalus oma vaba aega kasulikult veeta ja ka taskuraha teenida, on leida endale sobiv töökoht.
Seejuures tuleb silmas pidada seda, et alaealiste tööaega, tööohutust ja kõike tööga seonduvat reguleerivad mitmed seadused ja määrused, mis erinevad täiskasvanutele kehtivatest reeglitest.

Üldjuhul alla 15-aastased ja koolikohustuslikud alaealised töötada ei tohi. Vastavalt Eesti Vabariigi haridusseadusele on alaealine koolikohustuslik põhihariduse omandamiseni või 17-aastaseks saamiseni.

Alaealisega töölepingu sõlmimiseks on nõutav alaealise seadusliku esindaja kirjalik nõusolek. 13–14-aastase alaealisega töölepingu sõlmimiseks taotleb tööandja oma asukohajärgse (elukohajärgse) tööinspektori kirjalikku nõusolekut. Kõik alaealised peavad enne tööleasumist läbima arstliku kontrolli.


13–14-aastastel alaealistel ja 15–16-aastastel koolikohustuslikel alaealistel on lubatud teha töid, kus täidetavad tööülesanded on lihtsat laadi ega nõua suurt kehalist või vaimset pingutust.

Alaealisele ei rakendata katseaega, samuti ei ole lubatud saata alaealist töölähetusse.

Alaealise tööaeg:
1) 13–14-aastasel või koolikohustuslikul töötajal – 4 tundi päevas ehk 20 tundi nädalas;
2) 15-aastasel töötajal, kes ei ole koolikohustuslik – 6 tundi päevas ehk 30 tundi nädalas;
3) 16–17-aastasel töötajal, kes ei ole koolikohustuslik – 7 tundi päevas ehk 35 tundi nädalas.

13–14-aastast või koolikohustuslikku töötajat võib tööle rakendada ainult koolivaheajal või loomingulise töötajana kultuuri-, spordi- või reklaamitegevuse alal.

Alaealist on keelatud rakendada ületunnitööle, samuti tööle puhkepäeval.

Alaealistel on pikendatud põhipuhkus 35 kalendripäeva ning sõltumata töötatud ajast, on neil esimesel tööaastal õigus saada puhkust täies ulatuses. Tööandja on kohustatud andma alaealisele puhkust tema soovitud ajal. Alaealisele antakse puhkust igal tööaastal täies ulatuses. Alaealisega töölepingu lõpetamisel koondamise või tema mittevastavuse tõttu on nõutav tööandja asukohajärgse tööinspektori nõusolek.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar